צבעי דפוס וצבעי מסך

צבעי דפוס וצבעי מסך

במאמר זה ננסה להסביר את ההבדלים המהותיים בין צבעי דפוס לצבעי מסך, ולמה בעצם חשוב מאוד שעבודות גרפיקה המיועדות לדפוס יעוצבו במודל צבעים המתאים לדפוס ולא למסך. תחילה נגדיר את המושגים צבעי דפוס וצבעי מסך, ונבין את מהותם ואופן ההרכבה של תמונה צבעונית:

צבעי מסך - RGB: ראשי תיבות של Red אדום / Green ירוק / Blue כחול.
אלו שלושת הצבעים בהם עובד כל מסך שהוא, ובאמצעותם מורכבים מיליוני צבעים וגוונים נוספים, שנותנים לנו את החוויה של תמונה צבעונית במסך המחשב והטלויזיה. כפי שניתן לראות בתמונה למעלה, ערבוב של שלושת צבעים אלו נותן צבע לבן. כאשר מדובר בתמונה המשודרת על גבי מסך, יש תאורה אחורית שגורמת לבהירות ומאפשרת הצגה של צבעים בוהקים מאוד. לא משנה אם מדובר במסך הקרנה, פלזמה או LCD, בכולם יש תאורה פנימית שנוצרת בשיטות שונות. משל סיבה זו, המסכים אינם מראים צבע שחור אמיתי, אם נתעמק בצבע נראה כי מדובר באפור כהה מאוד, אך לא שחור עמוק כפי שניתן לקבל בצבע דפוס. התאורה האחורית של המסכים מאפשרת כאמור צמוגה של צבהים בוהקים, עד כדי צבעים זוהרים מאוד. זוהי גם הסיבה שצבעים רבים שניתן לראות על גבי מסך לא ניתן לקבל בדפוס, ולא משנה באיזה סוג הדפסה מדובר. וזאת מהסיבה הפשוטה כי הנייר אינו מקבל את אותה התאורה שיש במסך, והצבעים שישנם בדפוס מוצגים כפי שהם, ללא תאורה אחורית.

צבעי דפוס - CMYK: ראשי תיבות של Cyan ציאן (סוג של תכלת) / Magenta מג'נטה (סוג של ורוד) / Yellow צהוב / Key מפתח - כינוי ללוח השחור.
דפי שניתן להבין, צבעי הדפוס מורכבים מארבעה צבעים. הצבע הרביעי השחור, המכונה מפתח, נדרש לצורך הדפסה בשחור מוחלט, מאחר וערבוב של שלושת הצבעים האחרים - ציאן, מג'נטה וצהוב אינם נותנים צבע שחור מוחלט אלא גוון חום כהה (כפי שניתן לראות בתמונה למעלה). ארבעת צבעי ההדפסה מאפשרים הדפסה צבעונית בקשת אינסופית של מגוון צבעים וגוונים שונים, וזה מתבצע על ידי הדפסה בשקיפויות שונות של ארבעת הצבעים ומיזוגם אחד בשני.

בשל ההבדלים המהותיים בהרכבת הצבעים בין צבעי מסך לצבעי דפוס, חשוב מאוד להקפיד לעצב ולסגור את קבצי הגרפיקה המיועדים להדפסה במודל הצבעים המתאים (CMYK). סגירה של קובץ בצבעי מסך (RGB) תגרום לשינוי מהותי בצבעוניות המתקבלת בתוצאה הסופית, ולמקור לאי שביעות רצון הלקוח, שציפה לקבל עבודה בצבעים שראה על גבי המסך, מבלי להבין כי הדבר אינו אפשרי. צבעי הדפוס לעולם לא יוכלו להראות בוהקים כמו צבעי מסך, ולכן חשוב להגדיר בתוכנת הגרפיקה את מודל הצבעים הנכון, כדי שהצבעים המוצגים יהיו בטווח הנכון שניתן להדפיס, וכך העבודה הסופית תהיה קרובה ככל הניתן לעבודה שרואים על גבי המסך בזמן העיצוב הגרפי. בטרם תתחילו בעבודת העיצוב הקפידו לבחור במודל הצבעים הנכון אחרת אם תשנו הגדרה זאת בסוף עבודת העיצוב, ייתכן מאוד כי תתחרטו על כל זמן העיצוב, כי פתאום הצבעים יראו שונים לגמרי ולא בהכרח מתאימים.

חשוב לדעת כי גם עבודה שבוצעה במודל הצבעים הנכון, נראית מעט שונה על גבי המסך, וזאת שוב מהסיבה כי המסך מציג את הצבעים הנכונים אומנם, אך עדיין עם תאורה אחורית. לכן על מנת לראות באופן הטוב ביותר את הצבעים הקרובים ביותר לצבעים שיצאו בבית הדפוס, כדאי לבצע הדפסת דוגמא שתזמינו מבית הדפוס או אפילו תבצעו בבית במדפסת צבעונית רגילה. אומנם לא מדובר על אותו סוג נייר ואותו סוג הדפסה, אך בטוח שתקבלו אינדיקציה טובה יותר לצבעים מודפסים מאשר יציג זאת המסך שלכם.

זקוק לעבודת דפוס מכל סוג? צור קשר עכשיו! הצוות של דפוס לי-פרינט לשרותך.